 
    
            
        Koudgerookte kaas
Koudgerookte kaas
 
     
    Bereiding
Begin een dag van te voren met de voorbereidingen voor het koud roken van de kaas door je kaasjes uit te pakken en op een (taart)rooster te leggen. Ik ging voor een stuk brie, een witte cheddar, een St. Bernardus bierkaas en een stuk belegen kaas.
Zet de stukken kaas vervolgens 24 uur in de koelkast. De buitenkant van de kaasjes droogt zo goed op, waardoor de rook goed pakt tijdens het koud roken.
Pak 24 uur later de Cold Smoke Generator erbij en vul deze voor een deel met beuken rookmot. Een centimeter of 10 aan rookmot geeft al gauw 2 uur aan rook.
Zorg dat de BBQ leeg is en zet de gevulde Cold Smoke Generator onderin de BBQ. Ik steek de mot aan door een halve aanmaakwokkel aan te steken onder het begin van de mot. Wacht tot de wokkel is uitgebrand en BBQ zich vult met rook.
Pak dan het rooster met de kaas uit de koelkast. Leg de kazen nu met het rooster op de BBQ of leg de kaasjes op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en zorg ervoor dat zowel onder als boven de luchtschuiven iets geopend zijn.
Zachtere kaasjes zijn vaak wat milder van smaak, waardoor je deze wat korter rookt dan hardere kazen met een meer uitgesproken smaak. De brie rookte ik in totaal 45 minuten, het bierkaasje een uur en de cheddar en belegen kaas 1,5 uur.
Draai iedere kaas halverwege de rooktijd om, zodat de kaas evenredig wordt gerookt en haal de kaas er af zodra deze genoeg rook heeft gehad.
Doe het bakpapier nu in een ruime afsluitbare bak en leg hier de gerookte kazen op. Sluit de bak af en laat de kaas een nachtje in de koelkast staan.
De volgende dag verpak je de kazen per stuk luchtdicht. Vacumeren is ideaal, maar in aflsuitbare zakken waar je zoveel mogelijk lucht uitdrukt is ook prima.
Leg de ingepakte kaasjes nu weer in de koelkast om ze een week te laten rusten. Zo kan de rooksmaak zich verdelen over de kaas.
Na 7 dagen mogen de kazen weer worden uitgepakt en kun je ze aansnijden. Bijvoorbeeld om een lekker gerookt kaasplankje te maken met wat chutneys en toastjes. Eet smakelijk!
 
             
             
             
             
             
             
             
             
         
         
         
         
         
            
            
         
            
            
         
            
                