Rookplanken

Geef je barbecuegerechten een authentieke maar subtiele rooksmaak met de premium kwaliteit rookplanken van Grill Fanatics. Cederhout, kersenhout of whisky-eik: kies en match de rookplanken met jouw gerechten en stijl. Direct te bestellen in onze webshop!

Rookplanken voor de BBQ

Wil je gaan barbecueën op een rookplank? Die mooie vis, malse kipfilet of bijzondere grillkaas verdienen een plank die niet te snel doorbrandt, de ingrediënten sappig houdt en geleidelijk rookt en gaart. Wat je rooksmaak ook is, de kwaliteit van je planken telt. Bestel daarom de premium kwaliteit rookplanken van Grill Fanatics. Tip: probeer naast cederhout ook eens een kersenhouten of whisky-eikenhouten plank.

Cederhout: meest gebruikt als rookplank

In Noord-Amerika grilt men al op cederhout sinds Precolumbiaanse tijden. Nog steeds gebruiken pitmasters in de VS en Canada deze houtsoort veelvuldig. Ook in Nederland geldt: wie rookplanken zoekt, komt al gauw uit bij cederhouten planken. Het is dan ook een prachtige allround houtsoort voor zalm en andere vissoorten, net als voor kaas en paddenstoelen. De gerechten krijgen er een kruidige, mild zoete maar subtiele rookinfusie op.

Planken van Canadees cederhout

Niet iedere rookplank past op iedere barbecue. Of misschien zoek je een plank waar die vis van bijna een halve meter op past. Daarom hebben we cederhouten planken in verschillende afmetingen. Alle zijn ze gemaakt van Canadees cederhout.

Bestel cederhouten planken in de afmetingen:

Probeer ook eens Kersen of Whisky-Eik

Door rookplanken te gebruiken, voeg je geleidelijk een subtiel rook-aroma toe. Qua intensiteit zit cederhout in het midden. Voor gerechten of ingrediënten die een wat mildere rooksmaak vragen, hebben we kersenhouten rookplanken. De mildzoete, fruitige rook kan gevogelte, vis en groenten net dat beetje extra’s geven. Aan de meer uitgesproken kant hebben we Whisky-Eik-rookplanken. Gemaakt van echte whiskyvaten geven ze een diepe, houtachtige rooksmaak met subtiele whiskytonen af. Een robuuste balans voor ‘zwaarder’ vlees zoals rund of lam, een stevige infusie voor kaas of gevogelte. Jouw smaak en stijl bepalen wat je op deze bbq-rookplanken legt.

Waarom de kwaliteit van rookplanken telt

Zodra de zomer in zicht is, komen overal de barbecueproducten tevoorschijn. Het kan leuk lijken om voor die prijs eens een rookplankje te proberen. Als je gelukt hebt, krijg je een prima eerste ervaring met deze barbecuetechniek. Als je echter pech hebt, is de rookplank van stukken waaibomenhout gemaakt die losjes tegen elkaar zijn gedrukt. Brandgaten verschijnen nog voordat het gerecht warm is, de plank valt uit elkaar en het eten belandt op en tussen het rooster…. We hebben het allemaal wel eens gehoord of zelf meegemaakt.

Premium kwaliteit, bekend van bbq-speciaalzaken

Je bent hier in de officiële webshop van Grill Fanatics, omdat je méér wilt halen uit je barbecuesessies. Grill Fanatics barbecueproducten worden geproduceerd door Roos-KCB, bekend van barbecuespeciaalzaken en horecagroothandels in zo’n 30 landen. Vanuit Dronten regelen we dat onze premium kwaliteit rookplanken vlot bij jou thuis worden afgeleverd. Op deze rookplanken zijn je gerechten veilig. Uit één stuk gezaagd in consistente dikte kunnen ze hoge temperaturen aan zonder te ontbranden.

Zo gebruik je rookplanken

Om van de mooie eigenschappen als geleidelijke rookafgifte en het niet doorbranden te profiteren, is het juiste gebruik van de rookplanken belangrijk. 

Leg de rookplank voor gebruik minimaal een uur in water. Plaats de plank op het grillrooster en sluit de barbecue. Draai na 3-5 minuten de plank om en leg het op een minder hete plek. Leg dan het gerecht erop. Grill het gerecht op gebruikelijke wijze, alsof het in een pannetje op de barbecue staat.

Tip: ook als het even geen barbecueweer is, kun je rookplanken gebruiken. Ze zijn namelijk ook geschikt voor in de oven.

Rookplanken vaker gebruiken

Kun je rookplanken vaker gebruiken? Ja, dat kan, mits je ze goed onderhoudt. Dat betekent na ieder gebruik schoonmaken en goed laten drogen (als je ze nat wegzet kan er schimmel ontstaan). En schoonmaken doe je zonder zeep, met heet water en een borstel.

Hoe vaak rookplanken opnieuw te gebruiken zijn, verschilt per soort hout en grillstijl. Je merkt het vanzelf wanneer de plank ‘op’ is.

Waar zijn rookplanken níet voor geschikt?

Barbecueën op rookplanken gaat low & slow. Misschien iets sneller en heter, maar zeker niet hot & fast. We raden dan ook niet aan om steaks, hazen of andere snelle grillers op rookplanken te leggen. Voor de rest kun je er vrijwel alles op klaarmaken.

Rookplanken kopen

Of je nu beginnende barbecueër bent of gevorderde grillmeester, de webshop van Grill Fanatics is alles wat je nodig hebt. Nou ja, en de barbecue, het eten en drinken en de gasten. Voor alle verbruiksartikelen zit je hier goed. Van premium houtskool en briketten tot bbq tools en rubs: je weet zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Bestel de rookplanken van jouw keuze in de webshop of kom naar een van de Grill Fanatics verkooppunten voor deskundig advies.

Eerder door jou bekeken